Leerstoel LVB, ouderschap en jeugdbescherming

Wat doet de leerstoel?

Per 1 januari 2022 is Prof. Dr. Maroesjka van Nieuwenhuijzen, senior onderzoeker bij Expect Jeugd, benoemd tot bijzonder hoogleraar Licht verstandelijke beperking, ouderschap en jeugdbescherming aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.

Deze leerstoel richt zich op het verbeteren van de ondersteuning voor gezinnen met ouders of kinderen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Professionals staan voor de uitdaging om kinderen te beschermen en tegelijkertijd ouders te ondersteunen bij de opvoeding. Om de behoeften van deze gezinnen eerder te herkennen en tijdig de juiste hulp te bieden, onderzoekt de leerstoel risico- en beschermende factoren voor problematische opvoeding en jeugdbeschermingstrajecten.

Daarnaast is er een focus op preventieve ondersteuning, aangezien er momenteel een gebrek is aan effectieve preventieve interventies die gezinnen van ouders met LVB duurzaam helpen. Tot slot onderzoekt de leerstoel de effecten van jeugdbeschermingsmaatregelen. Het is essentieel om meer inzicht te krijgen in de impact van maatregelen zoals ondertoezichtstelling en de factoren die de uitkomsten van verschillende trajecten beïnvloeden.

Met deze benoeming en het onderzoek dat hieruit voortvloeit, streeft Expect Jeugd ernaar om de zorg en ondersteuning voor gezinnen met LVB structureel te verbeteren, zodat zowel ouders als kinderen beter worden ondersteund en beschermd.

Wat verstaan we onder een licht verstandelijke beperking?

Mensen met een licht verstandelijke beperking hebben een beperking in het cognitief functioneren. Dit betekent dat het voor hen lastiger kan zijn om bijvoorbeeld te rekenen, taal te begrijpen, te plannen en hun impulsen te beheersen. Daarnaast hebben ze beperkingen in het adaptief functioneren. Dit houdt in dat ze meer moeite kunnen hebben met bijvoorbeeld zelfverzorging, reizen, werken en het onderhouden van een sociaal leven. Hierdoor hebben ze een grotere kans op gezondheids-, psychische en financiële problemen, en maken ze in hun jeugd vaker traumatische gebeurtenissen mee. Dit alles betekent dat zij een andere zorgvraag hebben.

Door deze complexe problematiek is voor ouders met LVB de opvoeding vaak een grote uitdaging en hebben deze gezinnen helaas relatief vaker te maken met langdurige en complexe jeugdhulpverlenings- en jeugdbeschermingstrajecten.

Expect Jeugd werkt nauw samen met de William Schrikker Jeugdbescherming & Jeugdreclassering en William Schrikker Gezinsvormen. Samen hebben zij meer dan 75 jaar expertise opgebouwd over behoeften en uitdagingen waar deze doelgroep mee te maken heeft, én wat helpt om deze gezinnen effectief te ondersteunen. We zetten deze expertise in om jeugdzorgprofessionals te voorzien van de kennis, trainingen en tools die essentieel zijn voor de ondersteuning en begeleiding van kinderen en ouders met een LVB.

Kennisartikelen

Video

Oratie Prof. dr. M. van Nieuwenhuijzen

Meer informatie
Publicatie

Kijk achter de schermen!

Meer informatie
Praatplaat

LVB & sociale informatieverwerking

Meer informatie

Contact

Meer weten over de leerstoel of over een van onze expertises zoals LVB? Of heb je andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.