Lopende onderzoeken

Expect Jeugd voert doorlopend onderzoeken uit, zowel intern als voor externe partners. Onze onderzoeken vallen onder de bijzondere leerstoel ‘Licht verstandelijke beperking, ouderschap en jeugdbescherming’ en onder verschillende onderzoeksthema’s.

  • Lopende onderzoeken | Effectieve Jeugdbescherming

    ‘Kenmerken en effecten van uithuisplaatsingen.’ (doorlopend)

    Omschrijving

    Vanuit de maatschappij is er veel kritiek op uithuisplaatsingen (UHP). Ouders voelen zich niet gehoord door jeugdbescherming, krijgen niet de hulp die ze nodig hebben en er is geen eenduidig besluitvormingsproces tot een UHP. Vanuit de praktijk is er onvoldoende zicht op waarom, wanneer en bij wie een UHP wordt ingezet. Door inzichtelijk te maken wat (gezinnen met) een UHP kenmerkt, kan een UHP in de toekomst gerichter worden ingezet. We onderzoeken de kind-, ouder-, gezins- en hulpverleningskenmerken van de UHP, zoals (complexe) problematiek binnen het gezin, het aantal doorplaatsingen, thuisplaatsingen, betrokkenheid van het gezin in de besluitvorming, en ingezette hulp.

    Uitgevoerd door

    Veronica Baljé, MSc.

    Samenwerkingspartners

    Prof. dr. Maroesjka van Nieuwenhuijzen

    Financiering

    Partners voor Jeugd

  • Lopende onderzoeken | Interventies en methodieken

    Voorkomen & Versterken: lerende gemeenschap voor en door gezinnen van ouders met LVB.’ (looptijd 2021-2024)

    Omschrijving

    Voor veel ouders met een licht verstandelijke beperking (LVB) is opvoeden van kinderen een grote uitdaging door problemen met leren en multi-problematiek. Voor gezinnen van ouders met LVB is langdurige hulp nodig, zodat problemen niet erger worden en de kinderen zich goed kunnen ontwikkelen. De methodiek HouVast is ontwikkeld in en samen met de praktijk voor deze gezinnen waar opvoedproblemen dreigen. In dit project wordt HouVast versterkt door te onderzoeken wat werkt in 1) het bereiken van gezinnen van ouders met LVB, 2) signaleren van en samen anticiperen op mogelijke opvoedproblemen in de toekomst, voordat er problemen zijn, en 3) versterken van de ‘samenwerking tussen gezin, professional en netwerk’ en ‘veerkracht’. Nieuwe kennis op deze thema’s wordt vertaald naar praktische tools en een training voor professionals. Het gebruik ervan wordt geëvalueerd. Het onderzoek wordt uitgevoerd in de praktijk, samen met ouders, professionals uit diverse domeinen, en het informele netwerk.

    Uitgevoerd door

    Veronica Baljé, MSc., Madouc Schuit, MSc., Prof. dr. Maroesjka van Nieuwenhuijzen (Expect Jeugd), Marcia Lever, Mhs&SW & Ypke Hemminga, MSc. (TOP Groep)

    Samenwerkingspartners

    TOP Groep, Middin, Gemeente Den Haag & Buurtgezinnen

    Financiering

    ZonMw