Voorkomen & Versterken
Veel ouders met een licht verstandelijke beperking (LVB) ervaren opvoeden als een grote uitdaging vanwege leerproblemen en multi-problematiek. Deze gezinnen hebben langdurige ondersteuning nodig om te voorkomen dat problemen escaleren en om de gezonde ontwikkeling van hun kinderen te waarborgen. Hiervoor is de methodiek HouVast ontwikkeld, samen met de praktijk, gericht op gezinnen van ouders met een LVB en jonge kinderen (0-6 jaar) waar opvoedproblemen dreigen.
Lees meer over de methodiek op de website van HouVast.
Doel van het project
Binnen het project Voorkomen & Versterken ontwikkelen we de methodiek HouVast door. In het project onderzoeken we wat werkt in:
- Het bereiken van gezinnen met ouders met een LVB.
- Het signaleren van en anticiperen op mogelijke opvoedproblemen voordat deze ontstaan.
- Het versterken van de samenwerking tussen gezin, professional en netwerk, evenals de veerkracht van deze gezinnen.
De nieuwe kennis die uit dit onderzoek voortkomt, wordt vertaald naar praktische tools en trainingen voor professionals. Het gebruik hiervan wordt geëvalueerd in de praktijk, samen met ouders, professionals uit diverse domeinen en het informele netwerk.
We ontwikkelen vier tools
- Gesprekstool voor gemeenten en beleidsmakers: onder het thema ‘bereiken’ ontwikkelen we een tool die gemeenten en beleidsmakers helpt effectief in contact te komen met deze gezinnen. Vaak krijgen gezinnen pas hulp als de problemen ernstig zijn, waardoor de ondersteuning kort en ineffectief is. Deze gesprekstool helpt gemeenten en beleidsmakers de helpende en belemmerende factoren te identificeren, zodat passende, tijdige en langdurige ondersteuning geboden kan worden.
- KoersVast: onder het thema ‘signaleren en anticiperen’ ontwikkelen we een tool om mogelijke opvoedproblemen vroegtijdig te herkennen en aan te pakken. De tool ‘KoersVast’ wordt ontwikkeld om hulpverleners te ondersteunen bij het uitstippelen van een duidelijke en effectieve koers voor de ondersteuning van gezinnen met ouders met een LVB. De tool helpt hen bij het maken van een scherpe analyse van de situatie, het behouden van focus op belangrijke zaken, en het anticiperen op toekomstige risico’s en moeilijkheden.
- Ken Jezelf en Ken de Ander: onder het thema ‘versterken’ richten we ons op het overbruggen van wederzijds wantrouwen en angst tussen professionals en ouders. Deze tool helpt hulpverleners om negatieve dynamieken en wederzijds wantrouwen tussen professionals en ouders met een LVB tijdig te herkennen en te doorbreken. Dit bevordert een constructieve en langdurige samenwerking, essentieel voor effectieve ondersteuning.
- Versterken van het informele netwerk: onder het thema ‘versterken’ ontwikkelen we een tool, mogelijk een e-module, gericht op het versterken van het informele netwerk rondom deze gezinnen.
Het project wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met ouders, professionals en het informele netwerk, waarbij praktijkervaring en wetenschappelijke inzichten worden gecombineerd om effectieve ondersteuning te bieden.
Voorkomen & Versterken is een project van Buurtgezinnen, Expect Jeugd, Gemeente Den Haag, Middin, TOP Groep en Trias Pedagogica. En wordt gesubsidieerd door ZonMw.
Contact
Wil je meer weten over dit project? Neem gerust contact op met ons onderzoeksteam.