Herstelrecht & LVB
Een deel van de mensen met een verstandelijke beperking komt in aanraking met criminaliteit. In die context kunnen zij te maken krijgen met herstel(recht). Hoe maak je het herstelrecht begrijpelijker en toegankelijker voor mensen met een licht verstandelijke beperking?
Met financiering van het ministerie van Justitie en Veiligheid en in samenwerking met Restorative Justice Nederland (RJN) en het Lectoraat LVB en Risicovol gedrag van de Hogeschool Leiden, hebben we twee tools ontwikkeld die praktische ondersteuning bieden en herstelrecht visueel maken, waardoor het voor mensen met een LVB beter te begrijpen is. Professionals in de hulpverlening, reclassering, slachtofferhulp en advocatuur kunnen de tools gebruiken bij het gesprek over herstel.
De tool ‘De Herstelreis’
Een set praatplaten laat zien hoe een herstelrechtelijk traject eruit kan zien. De visualisaties maken het verloop van het proces begrijpelijk voor mensen met een LVB.

De tool ‘Wat is herstelrecht?’
In deze korte animatie over hersteltrajecten wordt in begrijpelijke taal uitgelegd wat herstelrecht is en wat het kan opleveren.
De tools zijn ontwikkeld in een creative lab met professionals uit de strafrechtketen, waaronder advocaten, strafrecht mediators en vertegenwoordigers van diverse organisaties, zoals Perspectief herstelbemiddeling, Dienst Justitiële Inrichtingen, Raad voor de Kinderbescherming, William Schrikker Jeugdbescherming & Jeugdreclassering, mediationbureau van De Rechtspraak, Restorative Justice Nederland, Hogeschool Leiden en Expect Jeugd. Er is een kennisnetwerk opgezet om de kennis en expertise rond herstelrecht en LVB te borgen en verder uit te bouwen.
Contact
Wil je aansluiten bij het kennisnetwerk? Of heb je vragen over de tools? Neem gerust contact met ons op.