-
Omschrijving
Dossieronderzoek naar Adverse Childhood Experiences (ACE’s) van jeugdigen met LVB en de vergelijking tussen jongeren met een OTS die thuiswonend zijn en jongeren die uit huis geplaatst zijn (residentieel).
Uitgevoerd door
Jessica Vervoort MSc (Koraalgroep, De Hondsberg)
Samenwerkingspartners
Dr. Inge Wissink (UU), Prof. dr. Xavier Moonen (UvA), Tessel Sterenborg MSc & Prof. dr. Maroesjka van Nieuwenhuijzen
-
Omschrijving
Kansen voor kinderen met betekenisvol datagebruik.
Alle kinderen verdienen een kansrijke start. Maar sommige kinderen beginnen met een achterstand, door problemen tijdens de zwangerschap of doordat ze opgroeien in gezinnen waar risico’s spelen, zoals armoede, verslaving, of psychische problemen. Deze achterstand kan soms levenslange gevolgen hebben. In dit project onderzoeken wij hoe grote databestanden, o.a. van het Centraal Bureau van de Statistiek, gebruikt kunnen worden om deze kinderen en (aanstaande) gezinnen beter te helpen. Door ze tijdig in beeld te krijgen voor passende hulpverlening. En door gemeentelijk beleid beter af te stemmen op hun behoeften. Wij werken samen met ouders in kwetsbare omstandigheden, hulpverleners en gemeenten, zodat ons onderzoek aansluit bij hun behoeften en prioriteiten.
Uitgevoerd door
dr. Lisan Hidding (ErasmusMC), dr. Fabio Porru (ErasmusMC), Dr. Anton Schreuder (UL)
Samenwerkingspartners
Erasmus MC (Public health, Psychiatrie), Universiteit Leiden (LIACS), Gemeente Rotterdam, Expect Jeugd, Enver & Hogeschool Rotterdam (Verloskunde)
Financiering
Nationale Wetenschapsagenda (NWA)
-
Omschrijving
Voor veel ouders met een licht verstandelijke beperking (LVB) is opvoeden van kinderen een grote uitdaging door problemen met leren en multi-problematiek. Voor gezinnen van ouders met LVB is langdurige hulp nodig, zodat problemen niet erger worden en de kinderen zich goed kunnen ontwikkelen. De methodiek HouVast is ontwikkeld in en samen met de praktijk voor deze gezinnen waar opvoedproblemen dreigen. In dit project wordt HouVast versterkt door te onderzoeken wat werkt in 1) het bereiken van gezinnen van ouders met LVB, 2) signaleren van en samen anticiperen op mogelijke opvoedproblemen in de toekomst, voordat er problemen zijn, en 3) versterken van de ‘samenwerking tussen gezin, professional en netwerk’ en ‘veerkracht’. Nieuwe kennis op deze thema’s wordt vertaald naar praktische tools en een training voor professionals. Het gebruik ervan wordt geëvalueerd. Het onderzoek wordt uitgevoerd in de praktijk, samen met ouders, professionals uit diverse domeinen, en het informele netwerk.
Uitgevoerd door
Drs. Sanna Koet, Veronica Baljé, MSc., Prof. dr. Maroesjka van Nieuwenhuijzen (Expect Jeugd), Marcia Lever, Mhs&SW & Ypke Hemminga, MSc. (TOP Groep)
Samenwerkingspartners
TOP Groep, Middin, Gemeente Den Haag & Buurtgezinnen
Financiering
ZonMw
-
Omschrijving
Vanuit de maatschappij is er veel kritiek op uithuisplaatsingen (UHP). Ouders voelen zich niet gehoord door jeugdbescherming, krijgen niet de hulp die ze nodig hebben en er is geen eenduidig besluitvormingsproces tot een UHP. Vanuit de praktijk is er onvoldoende zicht op waarom, wanneer en bij wie een UHP wordt ingezet. Door inzichtelijk te maken wat (gezinnen met) een UHP kenmerkt, kan een UHP in de toekomst gerichter worden ingezet. We onderzoeken de kind-, ouder-, gezins- en hulpverleningskenmerken van de UHP, zoals (complexe) problematiek binnen het gezin, het aantal doorplaatsingen, thuisplaatsingen, betrokkenheid van het gezin in de besluitvorming, en ingezette hulp.
Uitgevoerd door
Veronica Baljé, MSc.
Samenwerkingspartners
Prof. dr. Maroesjka van Nieuwenhuijzen
Financiering
Partners voor Jeugd
-
Omschrijving
TOYL is een traject dat aangeboden wordt aan kwetsbare jongeren, die onvoldoende meekomen in de maatschappij. Het doel is jongeren perspectief te bieden op een zinvolle dagbesteding, hun netwerk, vaardigheden en zelfvertrouwen te vergroten en het verbeteren van hun welzijn. Expect Jeugd voert doorlopend onderzoek uit naar de doeltreffendheid van TOYL en het effect op de persoonlijke ontwikkeling van deelnemers.
Uitgevoerd door
Drs. Sanna Koet & Veronica Baljé, MSc.
Samenwerkingspartner
TOP Groep, MVO Solutions
Financiering
ZonMw
-
Omschrijving
Het hoofddoel van het onderzoek is om zicht te krijgen op succes- en belemmerende factoren in het proces van uithuisplaatsingen en (eventueel) terugplaatsing in gezinnen van jeugdigen met een ondertoezichtstelling (OTS) in regio Amsterdam. Met die kennis kunnen professionals ondersteund worden in hun werk om het proces van uithuisplaatsing te verbeteren. Het onderzoek bestaat uit kwantitatief dossieronderzoek, narratieve dossieranalyse en interviews met professionals en cliënten.
Uitgevoerd door
Veronica Baljé, MSc.
Samenwerkingspartners
Prof dr. Maroesjka van Nieuwenhuijzen
Financiering
Pro Juventute Amsterdam
-
Omschrijving
Voor veel ouders met een licht verstandelijke beperking (LVB) en multi-problematiek is opvoeden van kinderen een grote uitdaging. Pasgeboren baby’s van moeders met LVB en multi-problematiek hebben een groter risico op een onveilige omgeving. Het is daarom belangrijk om kwetsbare zwangere vrouwen met LVB en multi-problematiek al tijdens de zwangerschap te ondersteunen en zo samen te zorgen voor een veilige omgeving voor de baby. Onderzocht wordt wat de ondersteuningsbehoefte van zwangere vrouwen met LVB en multi-problematiek is, en wat risico- en beschermende factoren zijn rondom de zwangerschap. Vervolgens wordt in co-creatie met cliënten en professionals de interventie Veilige Start doorontwikkeld. Tot slot wordt onderzoek gedaan naar de effecten van Veilige Start op de veiligheid van het kind, de opvoeding en het gezinsfunctioneren. De verwachte uitkomst is een effectieve interventie voor de praktijk om samen met kwetsbare moeders zorg te dragen voor de veilige ontwikkeling van hun baby’s.
Uitgevoerd door
Annick Zijlstra, MSc. (promotieonderzoek)
Doorontwikkeling uitgevoerd door
drs. Janet Verburg, drs. Nic Drion & drs. Maartje Snelders
Samenwerkingspartners
Prof. dr. Bram Orobio de Castro (UvA), Prof. dr. Maroesjka van Nieuwenhuijzen, WSS JB&JR & gemeente Eindhoven
Financiering
ZonMw
-
Omschrijving
Er is momenteel onvoldoende bekend over de effectiviteit van een Onder Toezicht Stelling (OTS) en of deze maatregel daadwerkelijk de veiligheid van kinderen kan vergroten. Bovendien is er weinig aandacht voor de beschermende factoren binnen een OTS-traject. In de jeugdbescherming ligt de nadruk vaak op risicobeheersing in plaats van op de veerkracht en beschermende factoren van kinderen en hun ouders. Beschermende factoren kunnen na ingrijpende gebeurtenissen echter cruciaal zijn voor een veilige en gezonde ontwikkeling van een kind (Scheffers et al., 2019; Van Yperen et al., 2019).
Dit onderzoek heeft als doel om inzicht te krijgen in:
- De effecten van jeugdbescherming.
- De factoren die de uitkomsten van een OTS verklaren bij gezinnen met een LVB (licht verstandelijke beperking).
- Hoe de veerkracht van deze gezinnen vergroot kan worden.
Met dit onderzoek dragen we bij aan de kennis over de effectiviteit en verklarende factoren van jeugdbeschermingsmaatregelen. Bovendien ondersteunt het professionals in het uitvoeren van deze maatregelen, met een focus op zowel risicobeheersing als het versterken van beschermende factoren en veerkracht binnen gezinnen.
Uitgevoerd door
Tessel Sterenborg, MSc. (Promotieonderzoek)
Samenwerkingspartners
Prof. dr. Maroesjka van Nieuwenhuijzen (Expect Jeugd en UvA, Forensische Orthopedagogiek), Prof. dr. Geert-Jan Stams (UvA, Forensische Orthopedagogiek), & dr. Inge Wissink (UU, Orthopedagogiek)
Financiering
Partners voor Jeugd en Universiteit van Amsterdam
Lopende onderzoeken
Expect Jeugd voert doorlopend onderzoeken uit, zowel intern als voor externe partners. Onze onderzoeken vallen onder de bijzondere leerstoel ‘Licht verstandelijke beperking, ouderschap en jeugdbescherming’ en onder verschillende onderzoeksthema’s.