Op een zonnige dag in Stal den Eijck vond vandaag het symposium van het project Betekenisvolle Banden plaats. Tijdens deze bijeenkomst werd de nieuwe tool ‘Samen groeien in contact’ gepresenteerd die zich richt op het recht op verbondenheid van het kind met zijn of haar ouders en netwerk, als het (tijdelijk) niet bij ouders woont. De tool is ontwikkeld in samenwerking met YKO en is gefinancierd door het ministerie van Justitie en Veiligheid.  

‘Samen groeien in contact’ is de nieuwste doorontwikkeling van De BezoekZoeker en de CHOP, en staat voor een visie en tool voor het samen maken van een gedragen contactplan als kinderen (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen. De aanleiding tot deze doorontwikkeling zijn recente inzichten in de jurisprudentie, namelijk dat de beslisssing over het perspectief van de plaatsing en de beslissing over de omgang eigenstandige beslissingen zijn, elk met een eigen onderbouwing.  

Omgang is veel meer dan een afgesproken uurtje. Het gaat om écht deel uitmaken van het leven van het kind — samen dingen blijven doen, plezier maken, verbonden blijven. Deze kijk sluit aan bij de veranderende visie op ouderschap en gedeeld opvoederschap. Vanuit die gedachte is een tool ontwikkeld, bestaande uit een reeks creatieve werkvormen, waaronder een landkaart en werkbladen. De tool is het resultaat van een breed gedragen ontwikkelproces, waarin kinderen, ouders, (netwerk)pleegouders, gezinshuisouders, wetenschappers, praktijkgroepen, meedenkgroepen en kinderrechters hun ervaringen en inzichten deelden.

Tijdens de breakout-sessie werd er geoefend met de tool. Een jeugdprofessional deelde haar ervaring: “We hadden meteen een casus voor ons en zijn met een landkaart aan de gang gegaan… en dachten: oh ja, maar dat jongetje gaat ook niet in één keer alles delen. Dus we hadden bedacht dat deze plaat op de koelkast komt en kan de gezinshuisouder er op een rustig moment over praten en misschien schrijft het kind er gaandeweg steeds meer mensen bij.” 

Aan het eind van de ochtend volgde een workshop ‘Let’s Talk’ van House of Deep Democracy — een interactieve sessie waarin werd onderzocht of de methodiek deep democracy kan helpen bij het voeren van soms moeilijke gesprekken rond de tafel. Een belangrijk inzicht was dat het expliciet ruimte geven aan minderheidsstemmen en emoties kan bijdragen aan echte verbinding en meer gedragen besluiten, ook als er sprake is van spanningen of tegenstellingen. 

De woorden van Willem Wapenaar van het ministerie van Justitie en Veiligheid vingen mooi de kern van de dag: “Ik zie dat jullie werken vanuit de praktijk, maar tegelijkertijd ook de wetenschap betrekken en dat jullie het perspectief van kinderen centraal stellen. (..) Blijf dit vooral doen. Blijf elkaar opzoeken, blijf dat gesprek voeren.” 

Met dank aan alle aanwezigen, betrokkenen en sprekers voor hun waardevolle bijdragen op deze dag!

Contact

Wil je je belangstelling tonen voor het bestellen van een (hard copy) set van de tool en de handleiding, of voor de leeromgeving en de training, of heb je een vraag? Vul dan dit contactformulier in.