Deze FAQ is een uitgave van Jeugdreclassering in Verbinding. Juni 2024.
Aan de inhoud van deze FAQ kunt u geen rechten ontlenen.
-
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen JR in Verbinding? Vraag naar contactpersonen binnen je GI, volg de JRiV Linkedln pagina of meld je aan voor de nieuwsbrief (mail naar jrinverbinding@pvj.nl). Wil je binnenkort een informatiepakket voor JR professionals van de GI ontvangen? Mail naar jrinverbinding@pvj.nl.
FAQ inhoud methodiek en menukaart
-
De nieuwe methodiek biedt meer mogelijkheid voor maatwerk en uniformiteit. De methode draagt bij aan het verminderen van recidive door het bevorderen van de ontwikkeling van jongeren {12- 23jaar) in hun context richting een positieve, pro-sociale toekomst. JRiV werkt op maat, werkt samen met het (in)formele netwerk van de jongeren, en versterkt pro-sociale relaties met belangrijke anderen. De methodiek draagt bij aan herstel, aan de wfl om te kiezen voor een pro-sociaal en betekenisvol leven, aan vertrouwen en hoop dat het anders kán, en aan de juiste tools en (sociale) ondersteuning om dit te bereiken en de ontwikkelingen duurzaam te verankeren. Een goede analyse van risico- en beschermende factoren en behoeften van de jongeren is een belangrijk onderdeel van de methodiek. Die analyse geeft inzicht in welke specifieke kernelementen aansluiten bij aanvullende behoeften van een jongere. Per kernelement heeft de JR-werker de beschikking over tools en kennis die hij op maat kan inzetten. De JRiV-werker kijkt met een brede blik naar de (gezins-)context en heeft een signalerende functie ten aanzien van problematiek in die context. Veel aandacht gaat uit naar het bouwen van een effectieve werkrelatie met jongeren en belangrijke personen uit zijn netwerk. De JR-werker heeft meerdere rollen zoals toezichthouder, coach, onderzoeker en leraar. In de nieuwe methodiek is ook veel aandacht voor de basishouding van de JR-werker, zoals omschreven in ‘het professionele hart’ van de JR-werker.
-
JRiV is gebaseerd op drie theoretische pijlers: Good Lives Model {GLM), Risk-Needs-Responsivity model (RNR) en ‘desistance’. JRiV integreert de principes van het meer op risico’s georiënteerde Risk-Needs Responsivity (RNR) model met het op krachten en motivatie gerichte Good Lives Model {GLM). Dit betekent dat JRiV zich respectievelijk enerzijds richt op het in kaart brengen en verkleinen van dynamische risicofactoren en terugvalpreventie. Anderzijds richt JRiV zich op het in kaart brengen en vergroten van beschermende factoren, sluit aan bij de behoeften van de jongeren en richt zich op het bevorderen van welzijn, veerkracht en talenten van de jongeren. JRiV sluit hiermee aan op hoe jongeren duurzaam en overtuigend afstand nemen van het plegen van strafbare feiten. Naast een internationale literatuurstudie over wat werkt in (Jeugd)reclassering, is praktijkkennis opgehaald in focusgroepen met zo’n 90 JR professionals en enkele ervaringsdeskundigen van JR. Ook hebben JRpraktijk experts, ervaringsdeskundigen en wetenschappelijke experts meegedacht in klankbordgroepen. Deze informatie is gebruikt als basis voor de nieuwe methodiek
-
Om gestructureerd en planmatig te werken in de praktijk van de jeugdreclassering, wordt gewerkt met fasen. De fasen van werken volgen elkaar op in een logische volgorde en tegelijkertijd zijn ze dynamisch omdat je ze cyclisch toepast. Je kan dus heen-en-weer gaan in de fasen afhankelijk van de voortgang, de samenwerking en/of de gespreksvoering. De zes fasen van JRiV zijn:
- Voorbereiden,
- (Op)bouw werkrelatie
- Analyseren
- Maken toekomstplan
- Uitvoeren toekomstplan
- Borging en nazorg.
-
JRiV werkt op maat, op basis van wat voor de jongere en/of de ouders nodig is om tot een positieve toekomst te komen. Hiervoor wordt in de JRiV methodiek gewerkt met kernelementen. De kernelementen bestaan uit tools en kennisdocumenten. Een aantal kernelementen en tools wordt bij iedere jongere ingezet. Andere tools worden op maat ingezet. De kernelementen van JRiV zijn: Werkrelatie met jongere, Samenwerken met ouders, Veiligheids- en risicotaxatie, Monitoring en toezicht, Straatcultuur sensitief werken, Praktische en outreachende ondersteuning, Betekenisvolle relaties versterken, Methodische reflectie en zelfzorg, Planmatig en cyclisch werken, Analyse, Coachen naar de toekomst, Narratief werken, Herstelgericht werken, Pro-sociale plek in de maatschappij, Werken aan desistance. Zie ook de poster van de kernelementen.
-
Het professionele hart van JRiV is de grondhouding van waaruit je werkt. Bij alles wat je doet. Jouw grondhouding is dat wat echt belangrijk voor je is in je werk en watje met je handelen wilt bereiken. De grondhouding van JRiV kent 12 pijlers, die je uitvoert vanuit je professionele hart. Het werken vanuit deze pijlers helpt bij het vergroten van de motivatie en de zelfstandigheid van de jongere en diens context. Het helpt om periodiek stil te staan bij de vraag in hoeverre de pijlers in jouw werk en in dat van je team naar voren komen. Dit geeft zicht op wat goed gaat en waar ontwikkelpunten of vragen liggen. Zie ook de poster van het professionele hart.
-
De website is beschikbaar voor alle JR-professionals binnen de GI, de inloggegevens worden per GI verspreid.
-
Onder ‘menukaart’ Jeugdreclassering wordt verstaan het overzicht van de juridische JR besluitvorming en de bijbehorende JR-varianten die kunnen worden opgelegd
-
De huidige ‘menukaart’ van jeugdreclassering blijkt in de praktijk niet goed werkbaar. Er bestaan verschillende varianten van jeugdreclassering die passen bij strikte doelgroep criteria. Deze varianten worden niet overal op gelijke wijze opgelegd, waardoor rechtsongelijkheid ontstaat. Ook zijn de criteria te strikt, waardoor de varianten niet (meer) passen bij de huidige doelgroep van de jeugdreclassering, en sommige jongeren niet in aanmerking komen voor een variant, terwijl zij daar wel baat bij zouden hebben. Ook zijn in de huidige situatie JR-varianten gekoppeld aan vaste methodieken. Daardoor ervaart de JR-werker te weinig flexibiliteit om vanuit een brede analyse (methodisch) maatwerk te kunnen bieden voor de jongere. De nieuwe menukaart wordt versimpeld. In de nieuwe menukaart kan worden gekozen uit een reguliere of een intensieve variant van Toezicht & Begeleiding door de Jeugdreclassering. Daarmee wordt het ‘doelgroep denken’ losgelaten, en ontstaat er meer ruimte op maatwerk gerichte toepassing methodiek.
-
Toezicht & Begeleiding (T&B) intensief vervangt de bestaande intensieve varianten 1TB CRIEM, 1TB HK. en de pilot Straatkracht. Daarmee wordt het ‘doelgroepdenken’ losgelaten. De pilot Straatkracht die momenteel nog loopt in PMG gemeenten zal overgaan in JRiV. Straatkracht zal dan vallen onder T&B intensief, net als andere bestaande intensieve varianten. De ervaringen die in de pilot Straatkracht worden opgedaan worden meegenomen in de landelijke methodiek van JRiV. Dat de werkwijze ‘Straatkracht’ op zal gaan in JRiV intensief heeft geen invloed op de inhoudelijke methodische begeleiding. De ontwikkelde en beproefde werkwijze blijft onveranderd. Wel is het goed te weten dat sommige kernelementen uit Straatkracht qua naam of indeling wijzigen en de J RiV intensieve methodiek iets meer onderscheid kent. JRiV is bovendien straks uitgebreid met (nog meer) praktische tools die een JR-werker in de praktijk kan inzetten gedurende de begeleiding. Vragen over de uitbereiding pilot Straatkracht? Mail naar straatkracht@pvj.nl.
-
Vanuit het WODC (Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatie Centrum) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid is onderzoek gedaan naar de kernmerken van jongeren die door de jeugdreclassering begeleid worden. Het onderzoek had twee doelen: het identificeren van profielen van risico- en beschermende factoren bij jongeren met een jeugdreclasseringsmaatregel en deze vergelijken met jongeren in de jeugdstrafrechtketen die geen jeugdreclassering opgelegd hebben gekregen en het onderzoeken welke vormen van toezicht en begeleiding passend zijn voor de gevonden profielen binnen de huidige doelgroep van de jeugdreclassering. Uit het onderzoek komen vijf profielen: twee hoog-risico profielen, twee matig-risico profielen en één laag-risico profiel. Daarbij wordt benadrukt dat de profielen kunnen worden gebruikt als referentiekader en niet als leidend voor het handelen van de JR werker. ‘Omdat iedere jongere uniek is dient elke keer opnieuw gekeken te worden naar de persoonlijke situatie, het gezin en het systeem. Daarbij geven de onderzoekers aan dat een eenduidige handelwijze van reclasseringswerkers – welke is afgestemd op de individuele risico- en beschermende factoren – wel werkt. In het onderzoek is ook in kaart gebracht in hoeverre Toezicht & Begeleiding passend is voor de verschillende profielen. Daaruit kwam onder andere naar voren dat jr-werkers het belangrijk vinden om op- of af te kunnen schalen tijdens een JR-traject. Ook wordt gesteld dat hoe beter de JR-variant aansluit bij de behoefte van een jongere, hoe groter de kans op een succesvolle afronding van het traject. Lees meer over de resultaten, conclusies en aanbevelingen in het volledige rapport (klik hier voor het rapport).
-
Binnen JRiV wordt het doelgroepdenken losgelaten. Dat betekent dat er voor iedere jongere vanuit een brede analyse op maat wordt gewerkt met de kernelementen en tools. Er zijn geen aparte richtlijnen of handleidingen voor specifieke doelgroepen. Afhankelijk van de uitkomsten van de brede analyse (de risicofactoren, narratief van de jongere, behoefte van de jongere, krachten van de jongere, perspectief van de jongere, etc) worden de kernelementen op maat toegepast. Ook vloeien er vanuit de opgelegde JR-variant (T&B regulier of intensief) een aantal verschillen door in contactfrequentie en mogelijke inzet. Het op maat werken met kernelementen en tools zal verder uitgewerkt worden in de uitrol fase van JRIV.
FAQ uitrol van de methodiek en menukaart
-
In totaal worden ongeveer 580 JR-werkers van de 13 GI getraind. JR-werker en gedragswetenschappers (GW), Gedragsdeskundigen (GD) kunnen de training volgen. Daarnaast is het afhankelijk van beschikbaarheid trainers en locaties ook mogelijk voor managers/Gebiedsmanagers (GM) de training van hun medewerkers bij te wonen.
Belangrijk: Het is wenselijk als éérst nieuwe (ongetrainde) medewerkers én praktijkexperts JRiV te trainen in de nieuwe JRiV methodiek. Zij dienen zich voor de eerste trainingen in te schrijven in september. Hier ligt een taak voor de GIide gebiedsmanagers om hierop toe te zien.
-
De JRiV training bestaat uit drie dagen, waarvan de eerste twee dagen tussen september en december 2024 gegeven worden en de derde dag (’terugkom dag’) vanaf januari 2025 gegeven gaan worden.
-
In Jeugdzorgleert is te zien wanneer de trainingen plaatsvinden. De deelnemers schrijven zich in voor de complete driedaagse zodat je met dezelfde groep de training volgt. Het kernteam deelt de uitnodigingen voor het inschrijven met de (gebieds)managers uit hun achterban, waarna de (gebieds)managers de uitnodiging delen met de werkers. Daarbij is besloten dat de praktijkexperts en nieuwe werkers als eerste de mogelijkheid krijgen om zich in te schrijven. Na deze eerste week kunnen ook de overige werkers zich gaan inschrijven.
-
De kosten voor het volgen van de JRiV training zijn €900,00, dit is voor de complete driedaagse. Facturen worden via Jeugdzorgleert naar de GI gestuurd.
FAQ Uitrol in de GI
-
Vanuit het project worden er geen (nieuwe) formats opgeleverd. Dat betekent dat de GI zelf aan de slag gaan met eventuele aanpassingen van formats zodat deze aansluiten bij de JRiV methodiek. Daarvoor worden er twee werksessies georganiseerd. Hierin worden alle 13 GI vertegenwoordigd door één afgevaardigde. De eerste werksessie staat gepland op 22 augustus 2024. Tijdens deze sessie wordt informatie gegeven over de methodiek en met elkaar globaal verkent welke implicaties dat zou kunnen hebben op de door elke GI afzonderlijk gebruikte formats.
De afgevaardigden gaan vervolgens zelf binnen hun eigen GI aan de slag met de formats en eventuele andere zaken die aangepast moeten worden om de nieuwe methodiek in de praktijk binnen de eigen GI te kunnen gaan gebruiken, hierin kunnen GI samen optrekken. In een tweede bijeenkomst wordt met dezelfde afgevaardigden uitgewisseld over de ervaringen met de aangepaste formats om te evalueren of er meer nodig is.
-
Zie antwoord hierboven.
-
De praktijkexpert is een toevoeging aan het team waarbij het onderscheid met een GW’er is dat de praktijkexpert ondersteunt in de methodiek terwijl de GW adviseert op inhoudelijk casusniveau.
Daarnaast heeft de GW met name inhoud vanuit de (gedrags-)wetenschap en diagnostiek, terwijl de praktijkexpert ondersteuning biedt op het gebied van methodiek en de vertaling naar de praktijk.
Overige vragen rondom de uitrol van JRiV
-
Om de JRiV methodiek goed te kunnen uitvoeren moet de nieuwe menukaart ook worden uitgevoerd door de ketenpartners. Het is ook de ambitie van de ketenpartners om in lijn met de nieuwe methodiek van JRiV te gaan werken. In deze menukaart kunnen de nieuwe JR varianten Toezicht & Begeleiding (T&B) regulier en intensief worden opgelegd. De inhoud en uitwerking van de menukaart worden nog vastgesteld samen met het Ministerie J&V en ketenpartners.
-
Gedurende de uitrol van J RiV wordt een procesevaluatie uitgevoerd door het WODC (Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatie Centrum) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Op die manier wordt onderzocht of de methodiek wordt uitgevoerd zoals bedoeld. Uiteindelijk zal, na een geslaagde uitrol, ook een effectevaluatie gaan plaatsvinden van de inzet van jeugdreclassering.
-
JRiV werkt intensief samen met ketenpartners van de JR. Zo hebben ketenpartners gedurende de ontwikkeling van de nieuwe methodiek en op de menukaart veel waardevolle input gegeven. Daarnaast hebben er met een aantal ketenpartners (OM, ZM, RvdK, MIN J&V) vervolggesprekken plaatsgevonden ten aanzien van de criteria van de nieuwe varianten op de menukaart. Daarbij is zowel getoetst aan methodisch inhoudelijke uitgangspunten als aan juridische beginselen van subsidiariteit en proportionaliteit. Ook vinden er gesprekken plaats met de beheerders van het Landelijk Instrumentarium Jeugdstrafrechtketen (LIJ).