Jeugdreclassering in Verbinding (JRiV)
Elk jaar begeleidt de Jeugdreclassering ongeveer 5.000 jongeren tussen de 12 en 23 jaar die een strafbaar feit hebben gepleegd, daarvan verdacht worden, of langdurig van school verzuimd hebben. Sinds november 2022 werken 13 Gecertificeerde Instellingen (GI) in Nederland aan een landelijke, uniforme methodiek en een ‘Menukaart Jeugdreclassering’. De methodiek is medio 2024 opgeleverd, en de uitrol hiervan zal lopen tot halverwege 2025. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid is subsidieverstrekker en Expect Jeugd is projectleider.

Landelijke methodiek Jeugdreclassering en menukaart
Eerdere methodieken waren deels verouderd en regionaal verschillend, wat voor rechtsongelijkheid zorgde. De nieuwe methodiek is gebaseerd op de nieuwste inzichten uit wetenschap, praktijk en leefwereld, en biedt meer mogelijkheid voor specialisme, maatwerk en uniformiteit. De methode draagt bij aan het verminderen van recidive door het bevorderen van de ontwikkeling van jongeren (12-23 jaar) in hun context richting een positieve, pro-sociale toekomst.
De nieuwe menukaart Jeugdreclassering wordt versimpeld. In de nieuwe menukaart kan worden gekozen uit een reguliere of een intensieve variante van Toezicht & Begeleiding door de Jeugdreclassering. Het ‘doelgroep denken’ wordt losgelaten, en er ontstaat meer ruimte voor de inzet van de op maatwerk gerichte methodiek. De inhoud en uitwerking van de menukaart worden nog vastgesteld samen met het Ministerie J&V en ketenpartners.
Uitrol en evaluatie
De ruim 500 JR-werkers in Nederland hebben in het najaar 2024 het eerste deel van de JRiV training gevolgd. De praktijkexperts zijn (methodische ambassadeurs) gestart, zij begeleiden de JR-werkers en geven informatie aan regionale ketenpartners over de JRiV methodiek. Daarnaast werkt JRiV nauw samen met ketenpartners, die waardevolle input hebben geleverd voor de nieuwe methodiek.
Kennisartikelen
Blijf op de hoogte
Volg ons op LinkedIn of meld je aan voor de nieuwsbrief via een e-mail.
Neem contact op met de praktijkexperts van je GI voor methodische vragen, of stuur ons een e-mail voor andere vragen.